Uitzending Keuringsdienst van Waarde over Insecten

Vanavond was de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over insecten eten. Ik was zelf ook nog even aan de telefoon en de Bugaliciousreep was even in beeld 😉 Maar ik wil er ook wel wat over kwijt. Ze gingen bijvoorbeeld op bezoek bij Protix. Na een mooie rondleiding door de kwekerij gingen ze dan ook een sprinkhaan proeven (die we helaas niet in de rondleiding kregen te gezien). Ik dacht, ze gaan wat vers klaarmaken. Maar nee, zo gevriesdroogd uit het bakje!  Daar is niet veel aan. Droog en een beetje muf. Je krijgt velletjes tussen je tanden en je hebt een slok water nodig. Bovendien staat er op de verpakking dat je ze moet verhitten voor consumptie. Je moet er wel wat mee doen wil je het een beetje lekker maken. Even bakken in een lekkere marinade. Karamelliseren. Of door de chocola halen. Als je dan mensen zover hebt een keer insecten te proberen moet je het natuurlijk wel een beetje lekker maken 🙂

Dan de vraag waarom je insecten dan überhaupt zou toevoegen aan bijvoorbeeld een burger. Is zuiver plantaardig dan niet beter? Ja, misschien wel. Maar dan ga je wel even voorbij aan de toegevoegde waarde. En die zit in de voedingswaarde! Maak maar een rekensommetje. Zelfs met slechts 10 of 15% buffalo-wormen heb je behoorlijk wat meer eiwitten en goede vetten te pakken. Die dingen bevatten in gevriesdroogde vorm maar liefst 60% eiwit. Dat betekent op een reep van 100 gram met 10% buffalo-wormen een toevoeging van 6 gram goed opneembaar eiwit. Interessant voor sporters en Paleo-ers! 🙂 Ze bevatten behoorlijk wat B-vitaminen ook nog. En belangrijke mineralen zoals zink en selenium.. Jammer dat ik niemand dat heb horen vertellen in de uitzending.                           Dus “zomaar” een nutteloze toevoeging is het zeker niet.

En de ieuw factor? Volgens mij valt dat best mee. Mensen kijken niet op het etiket. In veel vega-burgers zit gewoon schimmeleiwit, wist je dat? Heb ik nog nooit iemand over gehoord. Niet dat er wat mis mee is trouwens, het komt gewoon van paddenstoelen. Maar klinkt ook niet echt lekker, toch?

Dan kwam ook nog aan bod of je insecten nou moet zien als vlees of vis. Wat mij betreft geen van beide.  Het is gewoon een andere productgroep.  Een, voor ons, nieuw voedingsmiddel. Biologisch gezien wel meer gerelateerd aan vis en schaaldieren dan aan vlees trouwens. Insecten zijn immers geleedpotigen, en koudbloeding. Net als garnalen, kreeft, krab..Ook dat vind ik wel een voordeel ten opzichte van vlees. Insecten zijn ‘van nature” gewend om in dichte populaties te leven en lijken niet te lijden onder de kweekomstandigheden.

Ook werd nog gezegd dat insecten eten een hype is en lang zal blijven maar vooral heeft geleid tot bewustwording over alternatieve eiwit/voedingsbronnen. Ook dat is natuurlijk een goede zaak. Wat dacht je van algen en zeewier? Vol goede voedingsstoffen en behoorlijk duurzaam te produceren. Hoe je het ook went of keert, er zal een omslag moeten komen. En dan niet zozeer om de wereldbevolking te kunnen voeden. Dat kan nu ook wel al. Er is een andere verdeling nodig. Europa en noord Amerika zijn de grootste plunderaars van de aarde. Verandering in de manier van voedsel produceren, èn consumeren, is hard nodig. Insecten, zeewier en algen zouden daarin een positieve rol kunnen spelen. Meer goed voedsel. Met minder gebruik van grondstoffen.

 

Eerstvolgende evenement: 4-5 juni Rapalje, Stadspark, Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *