Nieuwe producten enzo

Het festivalseizoen is weer gaande en dat vergt natuurlijk planning, inkoop en voorbereiding. En er zijn wel weer wat ontwikkelingen in Bugland! Fijne en wat minder fijne. Vandaag kreeg ik bijvoorbeeld een mail terug van mijn schorpioenlolly-leverancier dat ze voorlopig even niet geleverd kunnen worden. Balen! Ze doen het zo leuk op de festivals..De reden was dat de EU commissie alle verkoop naar Europa heeft verboden totdat er meer onderzoek is gedaan (en een bedrag is betaald waarschijnlijk 😉 Want officieel is het nog steeds niet toegestaan insecten of insectenproducten te verkopen in/aan Europa. Er is niet echt duidelijkeheid over of het nu valt onder de “novel food” regelgeving en hoe dit toe te passen in het geval van gekweekte insecten als voedsel voor de mens, als voedselingrediënt of als bestanddeel van veevoer. In België, UK en Nederland worden insecten bestemd voor humane consumptie gelukkig toegestaan/gedoogd. Want er gebeurt hier best het een en ander! We hebben een stuk of wat kwekerijen in Nederland en diverse producten (veelal uit België) in de supermarkt liggen. Denk aan de burgers, nuggets en wasmotlarven bij de Jumbo. En insecten zitten ook al verwerkt in bijvoorbeeld hondenvoer (BugsforPets).  Daarnaast komen er steeds meer “foodtrucks” zoals Bugalicious die zich richten op de verkoop van insectensnacks op festivals en evenementen. Een goede ontwikkeling want zo dragen we met zijn allen bij aan het vergroten van de bekendheid en acceptatie onder het grotere publiek.  En het is natuurlijk ook gewoon ontzettend leuk om te doen! 🙂

Wat ik zelf ook een fijne ontwikkeling vind is dat er ineens allerlei (vaak ambachtelijk gemaakte) producten op de markt komen! Dat scheelt mij een hoop werk in de keuken plus dat ik een constante kwaliteit kan leveren aan de mensen die bij de “Buggie” komen. Win-win situatie!

Er zijn al diverse varianten borrelhapjes, bitterballen en kroketten te koop, of komen binnenkort op de markt. O.a. van Tasty Bugs, Bugzz, Nochey. Bij Smuk en Smikkel vorige maand had ik de krekelkroketten van Tasty Bugs mee. Die was op basis van een champignonroux en werd goed ontvangen door de mensen die het aandurfden. Helaas zijn deze nog niet commercieel verkrijgbaar. Volgende week zullen we op Lepeltje Lepeltje Utrecht de bitterballen en meelwormen van Nochey gaan uitproberen. Beide met meer dan 20% verwerkte meelwormen. Hun producten zul je ongetwijfeld op meer plekken tegen gaan komen. Come and taste! En natuurlijk hebben we ook weer eigengemaakte snacks bij ons zoals krekelkroketjes, loempia’s en gebakken sprinkhanen sweet-chili.

Hope to see you there!

Ga naar Agenda